Soppkontroll

Soppkontroller er viktig

Lillehammer sopp- og nyttevekstforening holder soppkontroller på høsten. Disse kontrollene er ansett som så viktige, at Norges sopp- og nyttevekstforbund, som vi er en del av, får midler via statsbudsjettet for å kunne holde dem.

Og hvorfor er de viktige? Jo, fordi det å sanke i naturen har stor verdi, både for rekreasjonens skyld, og for matopplevelsen. Men mange er redd for å plukke sopp. Det er lett å bli utrygg når mange sopper ligner hverandre, og det finnes sopper man kan bli meget syk av, i verste fall med dødelig utfall.

Da er det godt å kunne ha noen å spørre, og noen som kan kontrollere at det man har funnet enten er spiselig og klar for tilberedning, eller ikke spiselig og må bli igjen i skogen. Vi kontrollerer gjerne kurven din. Se på aktivitetssiden vår for neste soppkontroll.

Soppkontroll.no

Visste du at det også finnes en app for soppkontroll? Den kan du bruke når det ikke er noen fysisk kontroll tilgjengelig. Her er et utdrag fra soppkontroll.no:

“Hver høst går 300 soppsakkyndige fra Norges sopp- og nyttevekstforbund inn i noen hektiske uker med soppkontroll over hele landet. I fjor kontrollerte de 5050 kurver og fant giftsopp i hver tiende kurv. Soppkontrollene har en lang historie og kunnskapen kontrollørene forvalter må hele tiden oppdateres og fornyes.

(…) Man kan lære en del av å se og høre på kontrollen til de som er foran i køen. Kontrolløren tømmer kurven helt, slik at det ikke har gjemt seg noen forvekslingsarter under et lag med god matsopp. Så går de igjennom og deler funnene i matsopp og ikke matsopp. Kanskje får du høre litt om kjennetegn det er viktig og se etter og hvordan man best skal tilberede eller lagre de artene du har funnet. Matsoppen får du med deg hjem, mens kontrollørene sørger for at de artene man ikke skal få i seg blir kastet på en forsvarlig måte. Noen sopper er så giftige at man må kaste all sopp de har vært i kontakt med. Det er derfor det er lurt å legge sopper du ikke er sikker på i en egen pose eller boks oppi soppkurven.”

Vi sees i skogen!