Hendelser Search and Views Navigation
september 2018
Soppkurs på tur
Er du interessert i sopp? Plukker du litt selv eller har lyst til å lære deg det? Da er dette kurset for deg. Sett av en dag til å lære om plukking av sopp og hvordan man kan skille de spiselige og trygge fra andre sopper. Kurset holdes her, ved inngangen til skiløypa i skogen på Søre Ål: Det vi vil ta opp er: De viktigste matsopper og giftsopper vi kan finne på tur i Lillehammer og omegn Hva som…
Les mer »Soppkontroll
Vi holder soppkontroll ved Badedammen/Finna bru, Lillehammer. Kom og få kontrollert kurven din hos oss! Soppkontrollører: Kjersti Swensen og Siri L. Hovland
Les mer »Sopptur med soppkontroll, Mesnaelva, Lillehammer
Bli med oss på sopptur og få kurven din kontrollert etterpå! Denne turen er et samarbeid med soppforeningen Hexeringen sopp- og nyttevekstforening. Ta gjerne med en kurv, soppkniv, papirposer/plastikkbeger og en soppbok. OBS! ENDRET KURSTED! Vi har vært på Moelv og inspisert området, og fant ut at det var nesten ikke matsopp. Det som var var spist av beitende kyr (som elsker sopp). Vi ser det derfor nødvendig å flytte tursted. Etter å ha sett an områdene Biri og Brøttum,…
Les mer »oktober 2018
Mataukfestivalen på Lillehammer
Vi gjentar suksessen fra i fjor og stiller i år begge dager på Mataukfestivalen, som arrangeres 5. og 6. oktober. Vi står på stand med litt smaksprøver, sopputstilling og soppkontroll. Lørdag kl 10 holder vi også et lite foredrag på scenen. Kom og ta en prat med oss! Soppsakkyndige: Eleonora Høst, Ingun Klingsheim, Anne Sigstad, Kjersti Swensen og Siri L. Hovland. Assistent: Sigbjørn Lindbråten.
Les mer »Sopptur med soppkontroll
Noen sopper kommer sent i sesongen, som traktkantarell, musseronger og vår egen maskot - vintersopp. Soppsesongen 2018 har vært kort og intens, og nå det er ikke allverdens med sopp i skogen, men vi tar likevel sesongens siste sopptur tirsdag 9. oktober fra kl 17 til kl 18, hvor vi håper å finne soppen mange her i Lillehammer kjenner - traktkantarellen. Sted for turen blir Kanthaugen. Møt opp ved gressparkeringen langs Kantvegen. Her holder vi også soppkontroll kl 18. Ta…
Les mer »februar 2019
Soppsnakk med Anne Elisabeth Scheen og årsmøte 2019
Soppsnakk med Anne Elisabeth Scheen og årsmøte 2019 Vi er godt i gang med planlegging av årets aktiviteter. Første hendelse blir årsmøtet 2019, torsdag 7. februar på Åretta skole, hvor vi gjerne vil gi dere noe litt spesielt: Før årsmøtet kommer forfatter Anne Elisabeth Scheen og holder foredrag for oss! Anne Elisabeth ga ut en av 2018s beste soppbøker: Sopp - Plukk og bruk, som vi anbefalte til alle som var med oss på tur i fjor. Her er en liten snutt…
Les mer »april 2019
Svartgubbetur langs Lågen
Svartgubbe? Hva i all verden er det? Det finnes mange artige soppnavn og svartgubbe er et av de. Svartgubbe er en sjelden sopp som står på rødlista over truede arter. Se bilder og funn her. Det er en begersopp som kommer tidlig vår og vokser i gammel granskog og langs elver. Soppen er brun med et gelélag inni, og når det regner samler det seg vann inni den. Det er gjort flere funn av soppen langs Lågen, noe også NRK fikk med seg for noen år siden. Vi begir…
Les mer »mai 2019
Strutsevingsafari på Jørstadmoen
En godt bevart gourmet-hemmelighet i Norge er strutsevingen. Denne bregnen vokser langs bekkefar og kan finnes mange steder i vårt område. Den kjennetegnes særlig på de sporebærende, brune bladene som står igjen fra fjoråret. Årets bregner vokser opp i rosetter, og har klart grønne, glatte stengler. Hvis du finner bregner som vokser slik du ser på bildet, har du funnet strutseving. Vi har skrevet en artikkel om planten på vår nettside. Vi går tur ved en av sideelvene til Gausa på…
Les mer »Vill mat langs Mesnaelva 2019
Vi gjentar suksessen fra i fjor og går tur langs Mesnaelva opp til Åveitsvea, et tidligere bruk som nå er en stor eng med mye vill mat. Dette er et flott område som mange kjenner, men kanskje ikke så mange bruker til å sanke mat. På turen vår i fjor telte vi hele 22 spiselige vekster! Vi forteller litt om hvilke arter vi kan spise og hvordan vi man bruke dem. Vi smaker på det vi finner og deler erfaringer. …
Les mer »juni 2019
Soppdagelsestur ved Svennesvollene
Dette er en ønskereprise fra i fjor. Vi har stor tro på at den høyt verdsatte matsoppen vårfagerhatt kan være å finne på Biri, og går derfor tur ved Svennesvollene naturreservat. Vi kan også finne blant annet morkler og våråkersopp (bildet). Svennesvollene naturreservat er et våtmarksområde med kalkrik grunn. Det er et spennende sted både for vill mat og for kartlegging av sjeldne arter. Dette blir dermed en kombinert tur. Området ligger rett nord for Biri travbane. For de som…
Les mer »